Huden får stå ut med en del påfrestningar under vårat liv, både inre och yttre påfrestningar. Tillslut bildas linjer, rynkor och veck. En av anledningarna till varför detta händer är på grund av åldrandet. När vi blir äldre minskar halterna av de ämnen som ger huden sin ungdomliga struktur. De ämnen som minkar är till exempel kollagen, hyaluronsyra och elastin. Men det är inte bara åldrandet som påverkar skicket på våran hy. Solexponering, rökning och torr är bara några exempel på faktorer som påverkar våran hy negativt.

Men hur kan man förebygga rynkor? Åldrandet är oundvikligt och de andra faktorerna är svåra att undvika helt och hållet. Det finns massor av metoder för att förebygga och dämpa rynkor och linjer.

Fillers

Fillers är en av de mest använda estetiska behandlingarna för att den ger fylligare och slätare hy den innebär dessutom låg risk och ger omedelbart resultat. De finns flera varumärken man kan använda för fillers som till exempel Juvéderm, Teosyal och Restylane. Likheten mellan dom är att alla är baserade på hyaluronsyra och är därför inte permanenta. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen och den bryts ner över tid. Därför behöver man regelbundet fylla på för att behålla resultatet.

Botox

Linjer och rynkor kan skapas genom att du till exempel kisat mot solen och rynkat pannan. Botox (Botulinumtoxin) är en injektionbehandling som blockerar den nervsignal som gör att en muskel dras samman, rynkorna mjukas helt enkelt upp och blir mindre synliga. Botox är en av världens vanligaste estetiska behandling.

Laser och IPL

Vid en laserbehandling omvandlar man ljuset från lasern till värme. Genom att använda olika färger på ljuset kan man styra hyr laserljuset absorberas, då kan man värma upp huden på ytan eller djupare i huden. Med laser kan man få bort pigmentfläckar, synliga blodkärl och hår.

IPL (Intensivt Pulsat Ljus) är också ett ljus med till skillnad från lasern så består IPL av flera olika typer av ljus.

Laserbehandlingar kan även behandla rynkor, ärr, tatueringar och mer.

Dermapen

Dermapen Micro-Needling är en nålbehandling som ökar produktionen av kollagen i huden. Resultatet av dermapen kan liknas vid fraktionerad laserbehandling men med lite kortare återhämtningstid. Dermapen kan behandla rynkor, linjer, acneärr, porer och åldrad hud.

Peeling

En peelingbehandling går ut på att ta bort gamla och skadade hudceller samt orenheter på huden och i porerna. Det snabbar på cellförnyelsen i huden som ger en finare hy med ökad lyster och mindre rynkor. Peeling kan göras på några olika sätt kemisk och mekanisk peeling. Under kemisk peeling använder man syror och under mekanisk peeling använder man laserljus och dermabrasion.